Trots op mijn kanjer

DSC_0496 (640x378)

Wat was het heerlijk vanochtend even samen in het grote bed. Papa en Tess waren al naar beneden. Jij kwam heerlijk tegen mijn aan liggen en samen keken we naar een tekenfilm. Af en toe gingen je mondhoeken omhoog. Je kunt zo heerlijk stil genieten. Ondertussen vertel je over het kinderfeestje van gisteren. De brandweerauto die hoog de lucht in ging en de neptattoeage die je op je arm wil. Ineens zeg je:  ‘Mama ik vind jou lief’. En mijn hart smelt nog even verder.

IMG_2858Een paar dagen terug zag ik een foto van je. Een foto van een half jaar geleden. Niet eens zolang dus. Als ik nu naar je kijk, zie ik een heel ander jongetje. Je groeit maar door. Ik heb het niet over je lengte. Maar over je ontwikkeling. Je leert liedjes, tellen, rijmen en je kunt al je naam schrijven. Maar het is niet deze ontwikkeling waarvan ik geniet.Mijn hart gloeit van trots als ik zie dat je op jouw manier de wereld stapje voor stapje ontdekt. Soms met een klein beetje angst in je ogen. En dat mag ook. Het onbekende is soms best eng. Mama weet dat als geen ander. Maar ik ben trots dat je de angst niet meer de winnaar laat zijn. Je nieuwsgierigheid wint steeds vaker de strijd. Je wilt zo graag. Je enthousiasme en lef worden keer op keer beloond. Je zelfvertrouwen groeit. En jij geniet. Soms in stilte. Maar wel met volle teugen.

Je verbaast me soms ook. Ik heb soms niet in de gaten dat je zulke grote sprongen maakt. Een paar dagen terug kwam je thuis met een rood geverfd gezicht en een pietenmuts. Je had een pietenochtend gehad op school. Lekker geknutseld met je vriendjes. Je was er trots op. De rode verf mocht pas ’s avonds van je gezicht af. Een paar maanden geleden had ik me dat niet kunnen indenken. Je moest niets op je hoofd en al helemaal niet op je gezicht.

Sinterklaas hebben we goed gevierd. Je reactie bij het krijgen van je hijskraan was onbetaalbaar. Je ogen gingen wagenwijd open, je lachte van oor tot oor en schreeuwde vrolijk: “ja, ik heb en hijskraan, ik heb een hijskraan, ik heb een hijskraan.” Je vertelde al weken lang dat je dit zo graag wilde hebben. Sinterklaas heeft gezien hoe goed je het doet, hoe lief je bent naar je zusje en hoe je heerlijk speelt met je vriendjes en vriendinnetje. Je hebt het dubbel en dwars verdient.

Als ik de foto van een half jaar geleden zie en ik kijk nu naar je, dan zie ik een wijzer mannetje. Met je grote blauwe kijkers kijk je steeds opener de wereld in. Je spreekt met je ogen. Er valt voor mij zoveel vanaf te lezen. Ik zie het wanneer je geniet, wanneer je bang bent of verdrietig. Soms kijk je nog weg. Uit verlegenheid en angst. Maar lieverd dat is niet nodig. De wereld mag zien dat je er bent. Laat je zelf zien. Je bent perfect zoals je bent. Van binnen en van buiten.

Kanjer, ik hou van jou.

Kus Mama