Vleugje heimwee

FB_IMG_1422295052908
Daar staat het dan helemaal alleen op het kleine kamertje. De commode heeft de ruimte al verlaten. Ineens word ik overvallen door een gevoel van heimwee. Ik realiseer me dat die mooie babytijd voorgoed voorbij is. Nooit meer zal er een klein hummeltje in dat kleine ledikantje liggen. Het maakt me een beetje sentimenteel, maar tegelijkertijd voel ik me ook trots en gelukkig. Twee geweldige kinderen hebben in dat bedje gelegen. Mijn eigen vlees en bloed, waar ik zo ongelooflijk veel liefde voor voel. Liefde die met geen pen en met geen toetsenbord is te beschrijven. Geen enkel woord of omschrijving komt maar in de buurt van dat gevoel.

Ik slik. Mijn gedachten gaan bijna vijf jaar terug. In zie Lars in zijn Puckababy in bedje liggen. Klein, zo mooi en helemaal van ons. En dan verschijnt Tess in beeld. Half liggend op haar knietjes, speen in de mond en haar knuffeldoekje stevig vastgepakt. Anders, maar net zo mooi en puur als haar grote broer. Ik hoor het geluid van het zuigen aan haar speen. De liefde stroomt in een sneltreinvaart door mijn lichaam. Ik voel het in elke ader in mijn lichaam stromen.

Kleine kindjes worden groot. Dat besef is ineens rotsvast aanwezig. Ik moet ze loslaten. Ze moeten dingen zelf gaan ontdekken. Ik zal ze helpen, daar waar nodig richting geven. Maar mijn handen hebben ze niet meer stevig vast. Ik kan het niet helpen dat deze vrijdagmiddag ineens een vleugje heimwee mijn lichaam binnendringt. Heimwee naar een hele mooie tijd. Het was vermoeiend, niet altijd even makkelijk, maar bovenal was het genieten.
Ik zucht diep en samen met dochterlief treed ik het nieuwe tijdperk tegemoet. Haar nieuwe eenpersoonsbed zetten we met papa in elkaar. Ze blijkt een goede hulpkracht. Vol enthousiasme stapt ze ‘s avonds uit zichzelf in haar nieuwe bed; ‘ikke slapen’.  Ze is klaar voor de reis naar droomland. En ze is klaar voor de volgende stap in haar leven.  Klaar om de wereld op haar eigen manier verder te ontdekken. En ik? Ik weet dat het goed is. Ook van deze nieuwe fase ga ik volop genieten.