Waarom trouwen?

Waarom trouwen? Wat is de toegevoegde waarde?  Zeker als er al kinderen in het spel zijn, dan ben je toch al met elkaar voor het leven verbonden? Wat is het nut van trouwen dan? Verandert er zoveel door het boterbriefje?

Heel eerlijk? In onze relatie is er niet veel veranderd. We houden nog steeds onwijs veel van elkaar. En dat is alleen nog maar meer geworden. Of dat door het trouwen komt? Dat denk ik niet. Nee, dat dat weet ik wel zeker. Ik had ook niet verwacht dat trouwen je relatie hechter of intenser zou maken. Als je om die reden trouwt dan is het huwelijk denk ik bij voorbaat al gedoemd te mislukken.

Trouwen om je geluk te delen

PhotoGrid_1376759110834Een van de belangrijkste reden voor mij om te trouwen was om onze liefde ten overstaan van onze familie en beste vrienden te vieren. Ik wilde ons geluk met hen delen. We houden zielsveel van elkaar en zijn inmiddels gezegend met twee geweldige kinderen. We zijn gewoon simpelweg gelukkig.  Elkaar het jawoord geven in aanwezigheid van dierbaren maakte het plaatje compleet. Op de kaartjes aan de bedankjes stond niet voor niets: “ Je trouwt niet om geluk te vinden, maar om geluk te delen”.

Achternaam

Onze relatie is nog steeds hetzelfde. Wat wel is veranderd, is mijn achternaam. Ik heb er bewust voor gekozen de naam van manlief aan te nemen. Onze kinderen dragen al zijn naam. Nu we getrouwd zijn en ik dezelfde achternaam heb, voelt het nog meer dat we een gezin zijn. Het is ook een stuk makkelijker als je het kinderdagverblijf of school moet bellen. Een andere achternaam maakt het soms verwarrend.

Trouwen is een meisjesdroom

Ik zal niet ontkennen dat ik vroeger als klein meisje droomde van de witte jurk. Love Letters en De Honeymoon Quiz keek ik puur en alleen voor de jurken. Maar die droom was toch echt niet de reden om elkaar eeuwige trouw te beloven. Het was absoluut geweldig om de jurk te dragen. Maar weet je wat nog mooier was? De jurk  dragen omdat ik JA ging zeggen tegen de man van mijn dromen in het bijzijn van onze kinderen. De cirkel is nu rond.

En hoe denk jij over trouwen?

Delen magShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+

16 Thoughts on “Waarom trouwen?

 1. Mooi om te lezen! En prachtige foto’s :-) Ik heb dat zelf helemaal niet. Wij zijn op een gratis dag getrouwd, met allebei één getuige bij ons, verder niemand. Mijn getuige had een kater, die van manlief was zo stoned als een garnaal. You get the picture?

 2. Als kind droomde ik er al niet van en ook nu doet het me niks. Gelukkig denken we er allebei zo over, dus de kans dat je ons bij het stadhuis ziet verschijnen, is niet heel erg groot!

 3. Heb zelf nooit gedroomd over trouwen, maar toen manlief me vroeg en ik de voorbereidingen kon gaan doen.. wauw.. wat droomde ik toen haha! Wij zijn getrouwd om dezelfde reden: om ons geluk te delen! En ik vind het nu ook wel fijn dat ons meisje dezelfde achternaam heeft als ons beide…

 4. Mooie foto’s en mooi stukje om te lezen. Trouwen voegt zeker wat toe aan een relatie vind ik zelf. En zooooo leuk de achternaam van je partner. Ik ben er nog steeds super trots op :)

 5. Haha, ik ben er totáál niet mee bezig en ik droom er ook niet echt van of zo. Het lijkt mij vooral een dure aangelegenheid. Verder ben ik ook een beetje feministisch ingesteld en wil ik graag mijn eigen achternaam houden, haha ;)

 6. Mooi om te lezen! Ik heb ook niet het idee dat trouwen iets toevoegt aan de relatie. Ik vind het geen must, maar ik zou ook geen nee zeggen hoor.Maar als er kinderen komen wil ik het sowieso goed geregeld hebben, of dat nou door trouwen is of op een andere manier.

 7. Tanja on 29 april 2014 at 12:51 am said:

  Ik had 6 jaar een relatie, een 1ste kind, een maand later trouwde we. En mijn wereld veranderde geheel! Hij leek de buit binnen te hebben. Nog een jaar volgehouden, voor de kidz en toe vertelde hij een half jaar terug te gaan om een bedrijf in eigenland te beginnen. Ik 3 maanden zwanger van de 2de, van de eerste 9 maanden misselijk… je begrijpt ik raad het niemand aan! Door het trouwen, ondanks de huwelijkse voorwaarden, is er wettelijk meer geregeld tegen wil en dank.
  Ik trouw niet meer! Eventueel een liefde vieren ten overstaan van familie en vrienden Ja (maar zonder boterbriefje) en de rest regel ik bij de notaris.
  Dit is geen zielig verhaal, gewoon mijn verstand niet genoeg gebruikt. Een harde leerschool. En de scheiding; de beste beslissing in mijn en de kinderen hun leven.
  Toch blijf ik het mooi vinden wanneer het bij anderen wel lukt en hoop van harte dat ze nog lang en gelukkig samen leven.

 8. ik vind je foto’s zo mooi….
  Ik heb nooit echt willen trouwen, en als roep ik altijd heel hard ga ik geen andere achternaam nemen….
  Aan de andere kant, ergens ver weg met mijn voetjes in het zand, dat lijkt me dan weer wel wat…

 9. Wij gaan volgend jaar trouwen, dus dat maakt wel duidelijk hoe we erover denken. We willen dit voornamelijk inderdaad om onze liefde te vieren/geluk te delen en zodat we dezelfde achternaam hebben voor als er straks kinderen komen. De rest hadden we al geregeld toen we ons koophuis kochten (samenlevingscontract).

 10. ik wil ook graag trouwen… dat is gewoon iets waar ik naar uitkijk :)

 11. adinda on 29 april 2014 at 2:25 pm said:

  Hoi Petra, in Nederland kun je als alternatief prima het e.e.a. bij de Notaris regelen. Dit is alleen rechtsgeldig binnen Nederland. De gevolgen bij zo’n samenlevingscontract van bijvoorbeeld een ongeluk of onvoorziene omstandigheden zijn niet inzichtelijk of dichtgespijkerd internationaal. Als je samen veel reist of emigreert en een of meerdere kinderen hebt, is een huwelijk toch veiliger.
  Dat met die achternaam is ook typisch Nederlands. (Als Nederlandse krijg je de naam van je man een soort in bruikleen.) Kijk maar in je paspoort. Daar staat je meisjesnaam als eerste en als vermelding kan je dan kiezen voor: echtgenoot van:… je man… erbij te vermelden. Dat betekend dat je bij officiële internationale gelegenheden gewoon nog met je meisjesnaam wordt aangesproken. Helaas.. heb ik door mijn huwelijk niet dezelfde achternaam als mijn zoon. Als ik Spaanse was geweest had dat met die namen nog weer anders gefunctioneerd. Hoezo 1 Europa..?

 12. Leuk stuk! Ik ben zelf niet getrouwd maar manlief en ik hebben samen wel 5 kinderen. Trouwen vind ik niet perse erbij horen, zoals je al aangeeft, zodra er kinderen in het spel zijn zijn jullie al aan elkaar gebonden. Of ik ooit wil gaan trouwen ben ik nog niet uit, wie weet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation