Ik hou van je

Ik hou van je (640x446)
Ik hou van je. Manlief en ik zeggen het regelmatig tegen elkaar. Het zijn 4 hele kleine woordjes. Maar samen vormen ze een hele mooie boodschap. Een zin die een lach op je gezicht tovert en je een gelukzalige gevoel geeft. Het geeft een gevoel dat je wordt gewaardeerd om wie je bent. En dat is precies de reden waarom ik mijn kinderen regelmatig vertel dat ik van ze hou. Ik wil ze laten weten dat ze er mogen zijn.

Woorden en daden

Nu ben ik ook van mening dat woorden niets zeggen als de daden er niet naar zijn. Maar door deze twee samen te voegen, maak je een boodschap zo krachtig. Ik knuffel regelmatig met de kinderen, doe gek met ze, kietel ze (vooral Lars vind het heerlijk als ik hem zachtjes kietel), lees ze voor, pak ze bij de hand en geef ze een kus. En als onze ogen elkaar kruisen dan zeg ik: “Ik hou van je.” Lars heeft een leeftijd bereikt dat hij ook heel goed snapt wat het betekent. Hij reageert nu zelfs ook heel bewust met ‘Ik ook van jou’. Laatst zei hij zelfs aan tafel: “Papa, ik heb jou gemist en ik hou van jou.” Maar ik weet zeker dat Tess het ook snapt. Hoe vaak ik niet overladen word met knuffels als ik thuis kom van me werk. En als ik dan de twinkeling in de ogen van mijn dochter zie en ze roept keihard “mamaaaaaaaa”. Dan weet ik genoeg.
Manlief hoeft inderdaad niet te zeggen dat hij van me houdt. Hij laat het me zien en voelen. Een onverwachte knuffel of zoen, een bosje bloemen, door er voor me te zijn, te luisteren en door de blik in zijn ogen. En toch raken de woorden me elke keer. Want ja, ik voel me dan speciaal.

Waarom hebben we moeite om het uit te spreken?

Ik hou van je. 4 hele kleine woordjes. Veel mensen hebben moeite om ze uit te spreken. Waarom? Bang dat je geen reactie krijgt of hebben de woorden je in het verleden te veel teleurgesteld? Maar wie weet loop je juist wel een hele mooie reactie mis: “Ik hou ook van jou”. Of zeggen mensen het juist niet omdat het als een vanzelfsprekendheid wordt gezien? Probeer het juist dan eens te zeggen. Kijk wat voor een moois het te weeg brengt bij iemand. Een lach, een twinkeling in de ogen. Dat zal je ongetwijfeld raken.

Ik hou van je. 4 hele kleine woordjes. Maar in ons gezin heel waardevol.

Zeg jij makkelijk ‘Ik hou van je’ tegen dierbaren?